چند روز پس از قطع اینترنت در ایران، کشور به ظاهر عدالتطلب و حامی حقوق بشر، تحریمهای مربوط به حوزه اینترنت را رفع کرد. از این رو ایلان ماسک نیز اعلام کرد که اینترنت ماهوارهای قرار است به ایران برسد و مردم نگرانی بابت عدم دسترسی به اینترنت نداشته باشند.
پس از اعلام ایلان ماسک و رفع تحریمهای واردات تجهیزات به ایران، آذری جهرمی، وزیر پیشین ارتباطات، ادعایی در خصوص اینترنت ماهوارهای کرده و در این روزهای بحرانی کشور، با دادن اطلاعات ناقص آتش بیار معرکه شده است.
آذری جهرمی در کانال تلگرامی خود نوشت: «به بیان ساده، برای حضور در شبکه فیلترگریز نیازی به نصب آنتنهای استارلینک در «همه» جا نیست، گوشی هر فرد احتمالا میکروبیتیاس یک شبکه فیلترگریز خواهد بود. بنابراین اصولا چالش هزینه یا ظرفیت در این میان جدی نیست، چالشهای پیش رو بیشتر در نحوه مدیریت شبکههای Adhoc است».
نگاهی گذرا به چیستی اینترنت استارلینک یا همان اینترنت ماهوارهای، خبر از آن میدهد که وزیر پیشین ارتباطات ابعاد مختلف این موضوع را بررسی نکرده است.
استارلینک پروژه شرکت اسپیس ایکس است. این شرکت سالانه راکتهای زیادی را روانه فضا میکند که این راکتها حامل ماهوارهها و همچنین کپسولهای فضانوردی هستند. این شرکت در نظر دارد با استفاده از استارلینک، اینترنت را در اختیار تمام مردم جهان بهخصوص در مناطق محروم قرار دهد.
سرویس یاد شده شامل هزاران ماهوارهای است که یک صورت فلکی در مدار زمین تشکیل داده و اینترنت را به زمین میرساند. البته ناگفته نماند که برای دریافت اینترنت باید ایستگاههایی در روی زمین ایجاد شوند تا بتوانند اینترنت را در زمین دریافت کنند.
هرچقدر تعداد ماهوارهها بیشتر شود، سرعت و کیفیت اینترنت ماهوارهای استارلینک افزایش یافته و مردم دسترسی بهتری به اینترنت خواهند داشت.
ماجرای اینترنت استارلینک در ایران از زمانی آغاز میشود که زیر توییت ایلان ماسک برای شروع سرویسدهی استارلینک در ۷ قاره جهان، یک کاربر ایرانی درباره وضعیت ارائه این اینترنت در ایران سوال میکند. ماسک در جواب این کاربر گفت: «استارلینک به دنبال معافیت از تحریمها علیه ایران است».
پس از گفته ایلان ماسک در خصوص استارلینک، وزارت خزانهداری آمریکا برخی از تحریمهای تکنولوژی علیه ایران را لغو کرده و ماسک نیز اعلام میکند که اینترنت استارلینک به ایران خواهد رسید. وزارت ارتباطات ایران در واکنش به این ادعاها سایت استارلینک را در اکثر اپراتورها فیلتر کرد.
حال اگر پای استارلینک واقعا به ایران برسد، آیا مردم به راحتی و بدون هیچ مشکلی میتوانند از آن استفاده کنند و به گفتهی جهرمی با هیچ چالش هزینهای روبهرو باشند؟
نکتهی بسیار مهم در خصوص استفاده از استارلینک، نیاز به تجهیزات خاص است. برای استفاده از اینترنت ماهوارهای باید کیت مربوط به آن خریداری شود. کیتهای اینترنت ماهوارهای شامل دیش و گیرندهای است که اکنون با قیمت ۵۹۹ دلار به فروش میرسد.
استفاده از استارلینک صرفا منوط به خرید کیت نبوده و پس از آن نوبت به خرید سرویس میرسد. هزینهی سرویس استارلینک ماهانه حدود ۱۱۰ دلار است که اگر حتی از هزینهی بالای آن برای کاربران ایرانی چشمپوشی کنیم، تحریمهای مالی امکان خرید این سرویس را از طریق ایران غیرممکن میسازد.
با بررسیهای صورت گرفته، میتوان فهمید که ادعاهای آذری جهرمی تنها بازی سیاسی خلاف واقع است که در این برههی حساس زمانی شبیه پالس دادن به اغتشاشگران برای ادامهی آشوبگریها و دادن امید واهی به اغتشاشگران برای دسترسی به اینترنت است.
البته اصلاحطلبان همیشه خود را داعیهدار مردم دانسته و در هر شرایطی سعی دارند خود را فرشتهی نجاتی جلوه دهند که ناراحت از اتفاقات جامعه و مبارز حقطلبی هستند که هیچ نقشی در وقایع ندارند. کمااینکه در اکثر مواقع بیتوجهی این قشر سیاسی به مسائل جامعه، ایجاد کنندهی مشکلات و بحرانهایی برای مردم بوده که همیشه با تصمیمات غلط به خواستههای دشمنان این مرز و بوم دامن زده و فریاد مردم از وضعیت پیش آمده خستهاند سر میدهند.
انتهای مطلب/رجا